Επιστρέφει μέσω... Πολωνίας στα ελληνικά νοικοκυριά, η εταιρεία ηλεκτρικών ΙΖΟΛΑ. που μεσουράνησε για περισσότερα από 30 χρόνια στη χώρα μας. Οι συσκευές θα σχεδιάζονται και θα προδιαγράφονται στην Ελλάδα αλλά θα κατασκευάζονται σε μεγάλο εργοστάσιο της Ε.Ε. (Πολωνίας) αφού το τελευταίο ελληνικό έκλεισε οριστικά το 1991, όταν πλέον είχε απαξιωθεί, συγχωνευθεί με την ΕΣΚΙΜΟ και κρατικοποιηθεί.
Κάποτε απασχολούσε περισσότερους από 2.500 εργαζόμενους. Το όνομα -και μόνο- σου θυμίζει και σου αποδεικνύει ότι κάποτε οι Έλληνες κατάφερναν να κατασκευάζουν αθάνατες, ποιοτικές ηλεκτρικές συσκευές -και όχι μόνο-.
Ο Γιώργος Δημητρίου, πρόεδρος της Γ.Ε. Δημητρίου της εταιρείας που ανέλαβε να επαναφέρει την Ιζόλα στη ζωή, δήλωσε:
“Πιστεύουμε πως τώρα να είναι ώρα να επιστρέψουμε, σαν κοινωνία και σαν καταναλωτές, στις παλιές μας αξίες, στις διαχρονικές αξίες. Στον τομέα των ηλεκτρικών συσκευών, και συγκεκριμένα στο μαγείρεμα, η Ιταλική αγορά καλύπτει τις ανάγκες της από την ιταλική βιομηχανία που σχεδιάζει για αυτήν γνωρίζοντας το πώς μαγειρεύει. Το ίδιο συμβαίνει και στην Ισπανική αγορά, τη Γερμανική, τη Τσεχική, όπως και στην Πολωνία, τη Γαλλία, τη Κορέα, τη Τουρκία… Στην Ελλάδα, με εξαίρεση την ΠΙΤΣΟΣ, που συνεχίζει να σχεδιάζει για τις ανάγκες της Ελληνικής αγοράς, όλες οι υπόλοιπες μάρκες διαθέτουν προϊόντα σύγχρονα και ασφαλή, που δεν «μυρίζουν» όμως Ελλάδα…”.
“Οι κουζίνες Ιζόλα γιατί με αυτές τις συσκευές ξεκινάμε προς το παρόν, σχεδιάζονται και προδιαγράφονται στην Ελλάδα, με γνώμονα τις ανάγκες του Έλληνα καταναλωτή. Κατασκευάζονται στην Ε.Ε., και συγκεκριμένα σε μεγάλο εργοστάσιο της Πολωνίας, αποκλειστικά για την Ιζόλα”.
Η ιστορία της εταιρίας
Η ιστορία της εταιρίας ξεκινά στις αρχές της δεκαετίας του ΄50, όταν ο Παναγιώτης Δράκος με τη βοήθεια του σχεδίου Μάρσαλ και ένα δάνειο από την Εθνική, επέκτεινε τη μονάδα που έφτιαχνε σωλήνες, εμαγιέ και καζανάκια, στην κατασκευή ηλεκτρικών συσκευών.
Το '51 δημιουργήθηκε η πρώτη ηλεκτρική κουζίνα και θερμοσίφωνο, ενώ ένα χρόνο μετά το πρώτο ελληνικό ψυγείο, παρούσης της βασιλικής οικογένειας που προς τιμήν της δόθηκαν οι πρώτες συσκευές για να εξοπλίσουν τις παιδουπόλεις της Φρειδερίκης.
Η σχέση της ΙΖΟΛΑ με τους εργαζόμενους ήταν πρωτοποριακή · είχαν μερίδιο στα κέρδη της εταιρείας, συνδικαλισμό, παροχές και εκπροσώπηση στην διοίκηση, ακόμη και το δικό τους περιοδικό, το ελεφαντάκι που ήταν και το σήμα της εταιρείας.
Τα πρώτα σύννεφα άρχισαν να φαίνονται με την μεταπολίτευση. Κανείς δεν μπορεί να πει τι ακριβώς πήγε στραβά και η ΙΖΟΛΑ, όπως και άλλα ελληνικά σήματα, άρχισαν να παίρνουν την κάτω βόλτα. Κάποιοι μίλησαν για λάθος πολιτική αρχικά από την κυβέρνηση Καραμανλή και αργότερα από αυτή του Παπανδρέου με τις κρατικοποιήσεις. Κάποιοι άλλοι για τρικλοποδιά από τις τράπεζες που δε χρηματοδότησαν στον βαθμό που ήθελαν οι επιχειρηματίες τα σχέδια τους. Στα σενάρια και ο ξένος δάκτυλος που ήθελε να καταστρέψει την ελληνική βιομηχανία.
Η αλήθεια βρίσκεται κάπου στην μέση. Όσο η Ελλάδα δεν ήταν στο ραντάρ των πολυεθνικών και όσο τα ξένα προϊόντα ήταν απαγορευτικά για την τσέπη των περισσότερων Ελλήνων, οι εγχώριες βιομηχανίες μεγαλούργησαν. Με την είσοδο στην ΕΟΚ φάνηκε σε ένα μεγάλο βαθμό η γύμνια τους. Κάπως έτσι η ΙΖΟΛΑ βρέθηκε το '86 να συγκατοικεί μαζί με την ΕΣΚΙΜΟ και μέτοχο επίσης την Εθνική Τράπεζα στην νεοσύστατη ΕΛΙΝΤΑ. Ήταν όμως ένας δρόμος χωρίς γυρισμό, τουλάχιστον σε παραγωγικό επίπεδο.
Από τις εγκαταστάσεις της ΙΖΟΛΑ σήμερα, έχει μείνει μόνο το φουγάρο για να θυμίζει τις ημέρες δόξας που γνώρισε η εταιρία καθώς και ένα μικρό "μουσείο" με κάποιες παλιές συσκευές, που φιλοξενείται σε γνωστό υπέρ μάρκετ που χτίστηκε το '09 στο χώρο που υπήρχε κάποτε το εργοστάσιο. πηγή: news247
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου