5 Φεβ 2015

Πόσο Αξιόπιστο Είναι Ένα Site ? Μάθε Με Το Alexa

                  Πόσο Αξιόπιστο Είναι Ένα Site ? Μάθε Με Το Alexa
Είναι μια εφαρμογή στο Web που μετρά την επισκεψιμότητα και δημοτικότητα μιας ιστοσελίδας, σε παγκόσμιο και τοπικό επίπεδο, μέσω χρηστών που έχουν δεχτεί να εγκαταστήσουν το Alexa Toolbar στον Browser τους.
Ο χρήστης έχει τη δυνατότητα να δει την παγκόσμια κατάταξη αλλά και αυτή στη χώρα του, με μια ένδειξη που δίδεται στην εφαρμογή, έχοντας έτσι τη δυνατότητα ελέγχου στην εγχώρια αγορά για το αντικείμενο που ενδιαφέρεται.

Το Alexa Rank είναι η κατάταξη του site. Έτσι όσο μικρότερο είναι το rank του ή αλλιώς όσο μεγαλύτερη η επισκεψιμότητα του, τόσο υψηλότερα βρίσκεται στην κατάταξη, η οποία αριθμεί εκατομμύρια sites από όλο τον κόσμο.

Στην κεντρική σελίδα του βλέπετε μια μπάρα όπου μπορείτε να καταχωρήσετε το όνομα της ιστοσελίδας που σας ενδιαφέρει. Οι πρώτες ενδείξεις είναι η θέση κατάταξης της παγκοσμίως και η αντίστοιχη θέση της στη χώρα μας.

Η μέτρηση και κατάταξη του κάθε site γίνεται με υπολογισμό του traffic που δέχτηκε το τελευταίο μήνα ή το τελευταίο τρίμηνο. Βάσει αυτού του αριθμού βγαίνει και ο μέσος όρος επισκέψεων ημερησίως όταν δεν έχει συμπληρωθεί το ανάλογο χρονικό περιθώριο και αντιστρόφως από το άθροισμα των ημερήσιων θεάσεων, βγαίνει το συνολικό όταν έχει συμπληρωθεί το αντίστοιχο χρονικό διάστημα.

Έχει τη δυνατότητα να μετρά τα unique views της σελίδας, δηλαδή τη θέαση της ιστοσελίδας ανά χρήστη. Έτσι όσες φορές κι αν κάποιος χρήστης μπει στη σελίδα σε μία ημέρα, το Alexa θα τον μετρήσει ως 1.
                      
Ο αριθμός PageViews/User μας δείχνει τον μέσο όρο των σελίδων που επισκέφτηκε ένας χρήστης για κάποια δεδομένη χρονική διάρκεια. Έτσι όσο πιο μεγάλος είναι αυτός ο αριθμός ανά χρήστη, τόσο πιο ενδιαφέρουσα και πιο δυναμική είναι η σελίδα ώστε να ενισχύει την τάση του  να την επισκέπτεται συνεχώς.
Η ένδειξη Alexa Bouncerate δείχνει το ποσοστό των χρηστών που επισκέφτηκαν το site βλέποντας 1 μόνο σελίδα, δηλαδή δεν παρέμειναν να περιηγηθούν και στο υπόλοιπο.
Όπως αναφέραμε παραπάνω το Alexa υπολογίζει πολλά δεδομένα ταυτόχρονα για να βγάλει την τελική κατάταξη των ιστοσελίδων και να δώσει το ανάλογο rank .Έτσι, μια ιστοσελίδα με μικρότερο αριθμό επισκεπτών μπορεί να έχει καλύτερο page rank από μια άλλη με μεγαλύτερη επισκεψιμότητα αν π.χ. ο χρόνος παραμονής των χρηστών σε μια σελίδα είναι μεγαλύτερος. Ο χρόνος παραμονής δείχνει πόσο ενδιαφέρουσα είναι μια ιστοσελίδα και σε τι βάθος διαβάζετε από τους επισκέπτες .
Στην πράξη αυτό για μια εταιρία που θέλει να επιλέξει μια ιστοσελίδα για διαφήμιση είναι πιο σημαντικό ο χρήστης να κάθεται περισσότερο χρόνο στην ιστοσελίδα και να έχει και μια ικανοποιητική επισκεψιμότητα, γιατί πολύ απλά ο επισκέπτης θα δει το σύνολο των διαφημίσεων.

Μ' αυτόν τον τρόπο το alexa μας δίνει ακόμα πιο αξιόπιστα στοιχεία για την φήμη ενός ιστότοπου καθώς μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο που συχνά παρατηρείται στο διαδίκτυο, να πληρώνουν επισκεψιμότητα κάποιες ιστοσελίδες για να παρουσιάζουν υψηλά νούμερα, ενώ ο χρόνος παραμονής των χρηστών είναι λίγα δευτερόλεπτα .
Λόγω αυτού του γεγονότος του ότι η θέση που λαμβάνει ένα site στην παγκόσμια αλλά και στην εγχώρια κατάταξη εξαρτάται από τον αριθμό των χρηστών που έχουν εγκαταστήσει το AlexaToolbar στον περιηγητή τους, θεωρείται από κάποιους αναξιόπιστη ως πηγή πληροφοριών.Στην πράξη όμως, ότι ισχύει για ένα σύνολο, ισχύει και για τα υποσύνολα του.

Έτσι, η δειγματοληπτική καταμέτρηση της δημοτικότητας του site στο υποσύνολο χρηστών (που έχουν εγκαταστήσει το AlexaToolbar) είναι αντιπροσωπευτική και κατά τουλάχιστον 90% χρήσιμη για τις τάσεις των χρηστών παγκοσμίως. Θεωρούμε πάντα ότι αυτοί οι χρήστες προέρχονται από διαφορετικές χώρες, έχουν διαφορετική μόρφωση, διαφορετικές ηλικίες, διαφορετικό φύλο κ.τ.λ. Το αποτέλεσμα του alexa λειτουργεί με τον ίδιο τρόπο που λειτουργούν και τα exit-polls που από ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα, λαμβάνουμε την πληροφορία της τελικής έκβασης.



Το συμβουλεύονται καθημερινά οι μεγαλύτερες εταιρίες στον κόσμο για να επιλέξουν ιστοσελίδες για διαφήμιση πληρώνοντας το ανάλογο αντίτιμο. Επίσης το συμβουλεύονται όλοι όσοι έχουν ένα site και θέλουν να ελέγξουν την ποιότητα του αλλά και για να το συγκρίνουν με άλλα παρόμοια, προκειμένου να το βελτιώσουν ή να τρέξουν ένα web campaign όπως επίσης και απλοί χρήστες που θέλουν να ξέρουν πόσο διάσημο είναι ένα site.

Δραστηριοποιείται στο χώρο απ'το '97 και έχει συνεργαστεί με επιχειρήσεις όπως την google και το amazon. Οι χρήστες που έχουν κατεβάσει το λογισμικό της είναι περίπου 10.000.000 και αυξάνεται καθημερινά.
πηγή rodosreport.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου