Vision Next 100 - Εδώ και καιρό η BMW είχε ανακοινώσει πως θα παρουσίαζε κάτι ιδιαίτερα ενδιαφέρον, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 100 ετών από την ίδρυση της και οι φήμες έδιναν και έπαιρναν. Πολλοί μιλούσαν με βεβαιότητα για ένα νέο υπέρ- αυτοκίνητο, για μια σύγχρονη Μ1, που όπως τα έφερε η πραγματικότητα εξακολουθεί να είναι το μόνο super car, με την παραδοσιακή έννοια, που έχει κατασκευάσει ποτέ η Γερμανική εταιρεία.
Δεν θα ενθουσιάστηκαν, όλοι αυτοί, από το Vision Next 100, το πρωτότυπο με το οποίο η βαυαρική μάρκα επέλεξε να γιορτάσει την επέτειό της. Ίσως γιατί παραείναι φουτουριστικό, αλλά τελικά αυτό είναι μάλλον που το κάνει σημαντικό. Κι αυτό γιατί με το συγκεκριμένο concept η BMW αλλάζει αφενός αρκετά από τα κλασικά συστατικά ενός σύγχρονου αυτοκινήτου και αφετέρου τη δική της προσέγγιση.
Ενδεικτικό για αυτό η αλλαγή του σλόγκαν της από το γνωστό the ultimate driving machine στο the ultimate driver, θέλοντας με αυτόν τον τρόπο να δείξει πως ο οδηγός θα εξακολουθεί να είναι στο επίκεντρο και πως η βοήθεια και η υποστήριξη που θα του παρέχουν τα συστήματα που θα διαθέτει το αυτοκίνητό του θα τον καθιστούν ακόμα καλύτερο.
Η σχεδίαση του Vision Next 100 πάντως ξεκίνησε ανάποδα, δηλαδή από μέσα προς τα έξω. Έτσι ενώ οι διαστάσεις του είναι ανάλογες μιας σύγχρονης σειράς 5 (μήκος 4,9 μ.) οι χώροι στο εσωτερικό του είναι αντίστοιχοι της κορυφαίας 7αρας, χάρη και στην τοποθέτηση των τροχών στις 4 γωνίες, ενώ όπως στο πιο παλιό πρωτότυπο Gina της εταιρείας το τμήμα του αμαξώματος που τους καλύπτει τεντώνει για να τους επιτρέπει να στρίβουν.
Κάτι παραπάνω από φουτουριστική εμφάνιση. To τμήμα του αμαξώματος που καλύπτει τους τροχούς τεντώνει προκειμένου αυτοί να μπορούν να στρίβουν.
(Πηγή: BMW)
(Πηγή: BMW)
Με τη βοήθεια και του τελευταίου ο αεροδυναμικός συντελεστής έχει πέσει στο 0,18, τιμή που αποτελεί ρεκόρ. Από κει και πέρα οι πόρτες που ενσωματώνουν και την οροφή ανοίγουν αυτόματα προς τα πάνω μόλις πλησιάσει ο οδηγός, ενώ το ταμπλό δεν έχει καμία σχέση με ότι ξέρουμε μέχρι τώρα.
Στην ουσία αποτελείται από συνολικά 800 τρισδιάστατα «τριγωνικά» στοιχεία που μπορούν να μετακινηθούν και σε συνδυασμό με το HUD (Head Up Display) που πρακτικά καταλαμβάνει όλο το παρμπρίζ αποτελούν το μέσο επικοινωνίας του οδηγού με το αυτοκίνητο. Όταν τον έλεγχο τον έχει ο άνθρωπος -το τιμόνι φυσικά και δεν είναι τιμόνι όπως το γνωρίζουμε- προβάλλονται στοιχεία που μπορούν να τον διευκολύνουν στο έργο του, όπως π.χ. η ιδανική γραμμή για την επερχόμενη στροφή ή η εικονική προβολή του ποδηλάτη που κρύβεται από το προπορευόμενο φορτηγό και μπορεί να το αναγκάσει να φρενάρει ώστε να είναι προετοιμασμένος. Αν δεν αντιδράσει φυσικά και το αυτοκίνητο θα ακινητοποιηθεί από μόνο του.
Τεράστιες πόρτες που ανοίγουν προς τα πάνω και αποκαλύπτουν ένα άνετο εσωτερικό που προσαρμόζεται στο αν η κίνηση ελέγχεται από τον οδηγό ή είναι αυτόνομη.
Ο τρόπος αυτός ελέγχου και μετακίνησης ονομάζεται από τη BMW Boost, ενώ ο Ease είναι η αυτόνομη κίνηση. Στην περίπτωση αυτή το τιμόνι, η κεντρική κονσόλα και τα προσκέφαλα κρύβονται, ενώ προβάλλονται, μεταξύ άλλων, πιο ουδέτερες πληροφορίες, όπως π.χ. η ταχύτητα κίνησης ή η διαδρομή. Η αυτόνομη κίνηση γίνεται γνωστή και εξωτερικά με τα κατάλληλα φώτα, ενώ το στοιχείο που εξασφαλίζει την επικοινωνία και την ανταλλαγή δεδομένων είναι το Companion, που μοιάζει με διαμάντι και βρίσκεται στο μέσον του ταμπλό.
Προς το παρόν η εταιρία δεν έχει ανακοινώσει κάτι για το σύστημα πρόωσης του μοντέλου, κάτι που ίσως κάνει σε μια εβδομάδα σε μια προγραμματισμένη συνέντευξη τύπου. Από την άλλη το γεγονός ότι τα κλασικά «νεφρά» στη μάσκα δεν είναι αεραγωγοί αλλά καλύπτουν τους πάμπολλους αισθητήρες που απαιτούνται οδηγεί στο συμπέρασμα πως κινητήρας εσωτερικής καύσης, δεν θα υπάρχει.
Πηγή: www.cnn.gr Άρθρο: Γιάννης Σκουφής
Πηγή: www.cnn.gr Άρθρο: Γιάννης Σκουφής
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου